Meny
17 juni 2017

Martin blir ett med tekniken

Martin Gudmundson är utvecklare på Hello Future och har precis blivit “chippad”. Ett litet data-chip har skjutits in under huden på hans vänstra hand, och nu behöver han inget passer-kort för att ta sig in på jobbet.

– Jag hörde för ett tag sedan att det var möjligt, och såg bara fördelar, säger Martin Gudmundson. Våra liv blir allt mer uppkopplade, både i våra prylar, våra hem och i samhället. Jag tänkte att nästa steg är att koppla upp min egen kropp mot internet.

Idag kommer Martin kunna använda sitt chip till enklare saker som att slippa använda passer-kort på jobbet, på gymmet och i tvättstugan. Jag ser fram emot att laborera med mitt chip. 

– Det ska bli kul att utforska vad som går att göra. Idag är användningen relativt begränsad, men kommer förenkla min vardag eftersom jag slipper komma ihåg och släpa på nyckelbrickor, sedan är det också en påminnelse om att tekniken finns och tvingar fram tankar och ideér om vad den kan användas till framöver. Vi på Hello Future är ju mån om att skaffa oss en uppfattning om nya möjligheter och hjälpa människor och organisationer att dra nytta av dem på bästa sätt.

Chippet som Martin fått placerat under huden är ett så kallat RFID chip, som står för “Radio Frequency Identification” och är en vanlig och etablerad teknik för trådlös identifiering och används idag i de flesta buss- och tunnelbanekort samt passersystem i hus och kontor.

Martin förutspår både stora fördelar och möjligheter för framtiden, men såklart finns frågetecken kring integritet då än mer komplex och känslig data kan samlas in och göras tillgänglig för företag.

– Jag tänker att i framtiden kommer vi säkert kunna ha chip i hjärnan, som kan tillföra så kallad artificiell intelligens till våra hjärnor och till exempel hjälpa oss lösa svåra beräkningar, eller direkt veta hur du byter ut vattenblandaren i köket, bara genom att kolla under diskhon och låta chippet göra jobbet.

– Medicinska chip som automatiskt tar blodprov och synkar med en hälsoapp borde vara andra meningsfulla användingsområden i framtiden, menar Martin.

– Ja, nu är jag ju plötsligt en kombination av maskin och människa. Jag känner mig lite som en cyborg i faktiskt.

Läs även Norrans artikel här

 

Hello!

Vill ni också ta er in i framtiden?
Kontakta Leif Rehnström, leif@hellofuture.se