Vad innebär CSRD för er organisation?

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är en EU-lag som kräver att företag rapporterar om sin påverkan på miljö, samhälle och styrning (ESG). Den utökar tidigare regler för att inkludera fler företag och mer detaljerad hållbarhetsinformation, för att främja transparens och hållbarhet.

Elsa Ardfors
Elsa Ardfors
Hållbarhetsdetektiv, excel-fan, seglare, svampodlare. Föredrar förstahandsinformaton och ser till att få den.

CSRD spelar en central roll i att uppnå målen i EU:s gröna giv. Direktivet syftar till att förbättra tillgången till information kring företags påverkan på både människor och miljö, samt hur hållbarhetsfrågor kan innebära både risker och möjligheter för företagens verksamhet.

När CSRD är fullt implementerat i Sverige kommer det att omfatta ett brett spektrum av företag, och kraven kommer att införas gradvis. Idag omfattas främst stora företag eller börsnoterade bolag. Små och medelstora företag får en längre tidsfrist för att anpassa sig till kraven, men kommer ändå att omfattas av rapporteringskraven.

Hur kan Hello Future hjälpa er?

  • Genomföra en dubbel materialitetsanalys (DMA) för att definiera just ert rapporteringsbehov
  • Genomföra en analys kring hur er nuvarande rapportering, datatillgänglighet, processer mm motsvarar ESRS-kraven
  • Hjälp med att etablera metod för genomförande, definiera tröskelvärden och samla in och sammanställa data
  • Utveckla strategi, prioriteringslista och projektplaner för att långsiktigt utveckla ert hållbarhetsarbete

Att arbeta agilt med CSRD

CSRD kan lätt kännas som en tsunami. Så som det ofta känns när målet ligger långt bort. Och ännu värre när allt man behöver göra är en bokstavssoppa. DMA. IRO. ESRS.

Det är just vid dessa tillfällen som agila arbetsmetoder är som allra bäst. Lägg energin på rätt saker genom att ta ett steg i taget. Ni har redan mycket mer än ni tror för att rapportera enligt CSRD, och det ni inte vet är sådant ni vill veta. CSRD ger er chansen att få bättre koll på er organisation och identifiera potentiella risker – vilket är både värdefullt och viktigt.

Vi vill att ni ska känna er trygga i er rapportering och att hållbarhetsarbetet blir en naturlig del av hur ni arbetar med utveckling och innovation. Hello Future är redo att guida er i detta arbete, precis som i andra viktiga framtidsfrågor.

Steg 1: Red ut förutsättningarna

En dags workshop med ledningsgruppen

Vi hjälper er att komma igång med CSRD genom en workshop med ledningsgruppen. Här reder vi ut vad CSRD kräver, vad ni redan har koll på, vad ni behöver få koll på och vilka i verksamheten ni behöver involvera för att få koll på det. Vi sammanställer resultatet som ni kan ta vidare internt eller använda som grund för fortsatt arbete med oss eller annan konsult.

Steg 2: DMA – Dubbel materialitetsanalys och intressentdialog

Anpassad omfattning tillsammans med en från er tvärfunktionell grupp

Ert nästa steg är att göra en DMA. En DMAs huvudsakliga syfte är att förstå, och motivera, vilka hållbarhetsaspekter som är mest relevanta, eller väsentliga för er verksamhet att rapportera på. Ni ska inte rapportera på allt. Här är det viktigt att vara transparent om analys och antaganden som gjorts för att komma fram till de områden som bedöms väsentliga.

CSRD kräver att verksamheten bedöms både inifrån och ut (Konsekventiell väsentlighet) och utifrån och in (Finansiell väsentlighet). Det kräver ett pusslande av bitar som ofta ligger utspridda i företaget. Därför behöver ni arbeta samspelt i en tvärfunktionell grupp från Ledning, Ekonomi, HR, Sälj & Marknad och Hållbarhet.

Här kan vi hjälpa er med att facilitera och avgränsa processen, skapa interna beställningsunderlag till relevanta avdelningar samt dokumentation.

Steg 3: IRS – Impacts, Risks and Opportunities

Anpassad omfattning tillsammans med en från er tvärfunktionell grupp

När ni identifierat vilka områden av ESRS ni ska rapportera på är det dags att genomföra en analys kring hur er nuvarande rapportering, datatillgänglighet, processer mm motsvarar ESRS-kraven. Vi etablerar sedan metod för att genomföra, definiera tröskelvärden och samla in och sammanställa data.

Här är struktur och objektivitet a och o eftersom bedömningen ska återupprepas årligen och vara jämförbar. Att här tänka digitalt är bra för att det kräver samma tydlighet som en kod, att göra det digitalt sparar er tid tills nästa årsredovisning ska in. Att inhämta data, lägga den på rätt plats och använda den för att bedöma påverkan, risker och möjligheter är inget vi ska behöva göra manuellt idag.

Steg 4: Identifiera utvecklingsområden 

En dags workshop med ledningsgrupp och/eller utvecklingsgrupp

Arbetet med en hållbarhetsredovisning skapar ofta många frågor kring hur saker kan förbättras. Detta kan vara allt från datakvalitet till arbetsprocesser. Dessa frågor bör hanteras på samma systematiska sätt som andra utvecklingsområden, istället för att vara något som sker på sidan om. Vi hjälper er att omvandla saker ni sett till en prioriterad lista med idéer och problemformuleringar att arbeta med.

Kan en hållbarhets­strateg och en framtids­designer hjälpa dig?
Elsa och Jonas tar gärna en digital fika och lyssnar in kring vart ni är i processen kring CSRD och hållbarhetsfrågor. 

Mer om hållbarhet