
Lyft er strategiska process med Hello Future
Vi hjälper ledningsgrupper att ta fram strategier som får genomslag – med tydlig riktning, samsyn i gruppen och mer kraft i varje satsning.
Vi har lång erfarenhet av att stötta ledningsgrupper i strategiskt arbete där ni behöver navigera mellan förändringstryck, förvaltning och politik – och samtidigt skapa en tydlig kompass för hela organisationen.
Så tänker vi på strategi
Strategi handlar om att välja. Att identifiera flera starka vägar framåt – och sedan ha en strukturerad process för att fatta det bästa möjliga beslutet.
Men de flesta strategiprocesser fastnar i nulägesanalyser och diskussioner om vad som är sant just nu. Det gör det svårt att enas, och ännu svårare att tänka nytt. Resultatet blir ofta en förfining av det förväntade – snarare än verklig förändring.
Därför ska du ta hjälp av Hello Future
Att leda ett strategiarbete handlar inte bara om att samla människor i ett rum – utan om att skapa rätt samtal, rätt ramverk och rätt riktning.
Vi tillför tre saker till ert arbete:
-
Ett nytt perspektiv
Vi utmanar invanda tankesätt och hjälper er se strategiska möjligheter.
-
En beprövad process
Vi leder er genom en tydlig och inkluderande metodik som gör det enklare att tänka nytt, tänka tillsammans – och fatta beslut även när osäkerheten är hög.
-
Ett mänskligt och kreativt förhållningssätt
Vi skapar en trygg miljö där det är okej att utforska, tänka högt och ändra sig. Det är där verklig strategi föds.
Vilka delar ingår i att lyfta er strategiska process?
De flesta strategiprocesser fastnar i att utgå från vad som är sant idag – det vill säga, de analyserar nuläget. Men det gör att vi ofta återuppfinner det förväntade, snarare än det nya. Hello Futures process öppnar istället upp för kreativitet, alternativ och testbara hypoteser.
Den hjälper dig att fokusera på möjligheter, snarare än att styras av rädslan för vad du inte vet. Det leder till bättre strategiska diskussioner, snabbare lärande – och i slutändan starkare beslut.
När vi frågar “Vad är sant?” hamnar vi snabbt i diskussion eller konflikt:
– Har vi rätt data?
– Vems perspektiv stämmer?
– Vad betyder det här egentligen?
Det blir en kamp om tolkning – och ofta fastnar vi i försvar av det vi redan vet eller tror.
Men när vi i stället frågar “Vad skulle behöva vara sant för att det här alternativet ska vara bra?”…
- Då fokuserar vi på antaganden snarare än åsikter.
- Vi öppnar för flera möjliga framtider.
- Vi kan gemensamt utforska vilka antaganden som känns rimliga, testbara – eller orimliga.
Det skapar ett mer konstruktivt och kreativt samtal. Vi bygger snarare än bedömer. Och det är mycket lättare att samlas kring.
Strategi handlar alltså inte om att välja det som är mest ”rätt” enligt dagens data – utan om att formulera ett modigt val, och sedan identifiera vilka antaganden som måste vara sanna för att det valet ska hålla.
5 steg för att arbeta strategiskt
- Definiera ett verkligt val som skulle kunna lösa problemet i fråga.
- Fortsätt generera strategiska möjligheter: 3–5 möjligheter kan vara bra att sikta på – det viktiga är att skapa fler än 1 möjlighet, annars upplever man inte att man står inför ett val och då har man inte påbörjat den strategiska processen.
- Tydliggör villkoren för om ett val är bra eller inte.
- Identifiera vad ni skulle behöva testa för att ta bort osäkerhet runt era olika möjligheter.
- Genomför testerna.
- Gör valet.
Denna modell, som kommer från Roger Martin, flyttar fokus från riskminimering till lärande. Från planering till design. Och den ger team ett konkret sätt att prata om strategi – även när osäkerheten är hög.
