Once Upon 〜

Teamdag om framtiden – ett kortspel gav både skratt och inspiration

juni 2024Framsyn

Går det på några timmar få en första inblick i det stora och komplexa området framsynsarbete, och dessutom ha väldigt roligt? Absolut! Med hjälp av ett spel gav vi Once Upons teamdagar en flygande start.

Jonas Persson

Vill du veta mer?
Kontakta jonas@hellofuture.se

Teamdag om framtiden – ett kortspel gav både skratt och inspiration
Företaget Once Upon gör det enkelt att skapa snygga fotoböcker direkt från din telefon. Appen finns på 12 språk och har över 5 miljoner nedladdningar. Har ni inte gjort en fotobok tidigare rekommenderar vi verkligen att ni testar den nu på en gång, innan ni läser resten av artikeln. Vi väntar…

***

Färdig?

Visst blev det bra?

Nåväl, Once Upon skulle ha en teamdag och frågade oss om vi hade idéer på en inspirerande aktivitet med fokus på framtiden.

Vi landade i att de 60 deltagarna skulle få spela ett kortspel som går ut på att skapa framtidsartefakter. Framtidsartefakter är ett effektivt sätt att göra framtiden till något konkret och begripligt, vilket hjälper till att kommunicera abstrakta koncept och skapar bättre förståelse och en grund för bättre diskussioner. I ett större visions- eller scenarioarbete är artefakter ett väldigt användbart verktyg.

På några timmars spel kan man inte förvänta sig skarpa, väl underbyggda koncept. Här tränades det istället på metoden med hjälp av stora, kaotiska framtidsscenarios vilket gav upphov till många vilda idéer. Som en första introduktion till ämnet blir detta en lättsam men ändå lärorik stund.

Vi inledde dagen med att prata lite om framsyn och att vi alla förtjänar en positiv bild av framtiden. Deltagarna fick sedan spela spelet mer generellt innan det smalnade av mot en kontext kring Once Upons interna kultur. Vi hjälpte till vid borden, kom med råd kring hur man kan tänka runt framtidsartefakter, och fångade upp teman i diskussionerna.

Och digitalisering i all ära – att förbereda ett spel som ska vara relativt självgående för så många deltagare kräver en hel del planerande, printande, klippande och logistik. Inte för att skryta, men vi på Hello Future är bra på sortera papper.

“Vi är jättenöjda med dagen!”

Resultatet blev en förmiddag som både bjöd på många skratt, framtidsartefakter med allt från en AI-genererad låt till interaktiva t-shirts, och en första inblick i att använda framtidsartefakter som verktyg.

Behöver ni något liknande till er teamdag? Kontakta mig.
Jonas Persson
Jonas Persson