Framtidens ledare jobbar på nivå 3 i AI-pyramiden – är du en av dem?

Framtidens ledare jobbar på nivå 3 i AI-pyramiden – är du en av dem?

Vad skulle vara möjligt om AI hjälpte din organisation att få 1 000x fler nya idéer in i innovationsprocessen? I den här texten undersöker vi 3 nivåer av AI-nytta och ger dig konkreta tips för att inte fastna på vägen. För AI-vinnarna 2025 kommer inte vara de som sparar 5 % mer av sin budget – utan de som skapar helt nya möjligheter.

februari 2025AI, Management consulting

En kartläggning från AI Sweden visar att 9 av 10 svenska kommuner mellan 2022 och 2024 har arbetat med AI på något sätt. Trots denna höga aktivitet är resultaten blygsamma.

Varför? Projekten visar sig vara småskaliga och isolerade. De stannar vid pilotstadiet och når sällan full implementering. Olika kommuner gör ungefär samma saker – men var för sig. Det saknas samverkan, erfarenhetsutbyte och en gemensam strategi. AI används för att förbättra gamla processer – inte för att skapa nya.

Trots det ska vi kanske vara glada att 9 av 10 kommuner åtminstone experimenterar. För det är experiment som behövs för att väcka fantasin om vad som är möjligt. Få kommer gå från att inte använda AI till att nyttja potentialen på ett bra sätt över en natt.

AI-vinnarna under 2025 och framåt kommer inte vara de som sparar 5 % mer av sin budget – utan de som omdefinierar hur de levererar värde, och vilket värde som är möjligt att skapa.

AI-pyramiden

Min gissning är att du och din organisation kommer ge två typer av instruktioner till AI-verktyg under 2025:

Den första typen är effektiviserande instruktioner som hjälper er spara tid och pengar. Det kan handla om att använda AI för att gå igenom alla sina inköp och fakturor, hitta fel och därigenom besparingsmöjligheter. Vi kan kalla det här för nivå 1 av AI-nytta. Många organisationer som har börjat utforska AI hamnar naturligt på den här nivån.

Den andra typen är optimerande instruktioner. Här handlar det inte bara om att spara tid och pengar, utan även om att förbättra och förfina processer så att verksamheten kan fungera smartare inom befintliga ramar och förhoppningsvis leverera mer värde tack vare det. Det här är nivå 2 av AI-nytta. Hit når många, men här fastnar också de allra flesta eftersom hoppet till nivå 3 kräver ett sätt att tänka som de flesta inte är vana med.

För den tredje typen är transformerande instruktionersom omdefinierar vad som är möjligt och leder till nya sätt att tänka och göra saker. Här kan det handla om att fråga sig vad ni kan göra nu som tidigare var omöjligt.

Vi kan se de här 3 nivåerna av AI-nytta som en pyramid där det blir allt mer utmanande för organisationer att ta sig uppåt.

Ju högre upp i pyramiden du kan arbeta med AI – desto mer nytta och värde har du möjlighet att skapa. Dessutom undviker du att AI bara blir världens mest effektiva sätt att göra helt fel saker på.

Vägen till nivå 3 i pyramiden

På Hello Future har vi sett hur svårt det är för organisationer att nyttja potentialen i nya verktyg eller metoder. Vi har sett det under de olika faserna av digitalisering från 00-talet fram till i dag och vi kommer sannolikt fortsätta se det under AI-åren framöver.

Varför? Varför hamnar vi i att effektivisera och optimera hur vi redan gör saker i dag snarare än att tänka om det vi gör från grunden?

Det handlar förstås om en kombination av faktorer, såsom att det kräver mycket mer kognitiv kraft att tänka om något än att effektivisera eller optimera något; att de flesta organisationer är uppbyggda på en rad mer eller mindre osynliga antaganden som kan vara svåra att få tag på; att många chefer och ledningsgrupper inte fick sina positioner tack vare sin förmåga att utmana gamla sanningar; att våra organisationskulturer inte främjar nytänk; att vi i Sverige värnar en rad fantastiska saker såsom konsensus och demokratiska processer, som ibland också får oss att fastna i det förflutna.

Det vi på Hello Future försöker göra för att hjälpa fler organisationer att existera i pyramidens alla nivåer är att dels fungera som en extern innovations- eller utvecklingsavdelning som kan tänka och göra på sätt som i stort sett är omöjliga för kärnorganisationen, dels komma in som en hävstång för att förflytta kulturen i en riktning som låser upp innovationskraft.

En bra start för dig som läser det här och undrar hur din organisation ska börja tänka och göra i pyramidens alla nivåer är att försöka få syn på de dolda antaganden som din organisation bygger på (de där sanningarna som formulerades i en tid där de verktyg och metoder som finns i dag inte existerade).

Om du kan hitta ett eller ett par centrala antaganden kan du sedan börja utmana dem.

Exempel

Säg att du märker att er innovationsprocess bygger på ett antagande om att organisationen kommer behöva behandla en viss mängd idéer varje månad: kanske 5–10 stycken. När du tittar närmare på det inser du att hela innovationsprocessen är designad utifrån det här antagandet.

Så du frågar dig: med hjälp av AI, vad är möjligt nu som var omöjligt tidigare?

Du inser att AI kan hjälpa er öka inflödet av nya idéer i början av processen med 10, 100 eller kanske 1000x. Vad blir möjligt då? Vad händer med resten av processen då? Ganska snart inser du att nuvarande sätt att bedriva innovationsarbetet skulle kunna göras om i grunden för att vara mer i linje med de möjligheter som finns i dag.

Nu tänker du i nivå 3 av pyramiden.

Det du gör är alltså:

  1. Identifiera ett antagande som nuvarande organisation bygger på.
  2. Utmana antagandet utifrån vad som är möjligt i dag.

Därefter börjar det roliga: att experimentera och testa för att snabbt lära sig och hitta nya vägar framåt.

Och om du behöver stöd när du tänker om – tänk om med oss på Hello Future.

📩 Vi hjälper dig att tänka strategiskt kring AI och omvandla potential till verklighet. Hör av dig till hello@hellofuture.se så pratar vi vidare.

Per Lundgren
Per Lundgren